Fundacja "Umysł" im. Alfreda Buttsa

Fundacja powstała 8lutego 2012 . Od tego czasu przeprowadziła wiele ciekawych imprez zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci oraz młodzieży.

III Festiwal Rozrywek Umysłowych 12 kwietnia 2015

W tegorocznym turnieju scrabble Urodziny Alfreda uczestniczyło ponad 70 zawodników z całej Polski. Zwyciężył zawodnik z Pruszkowa - Dominik Urbacki. Drugie miejsce zajął Rafał Matczak z Milanówka. Na trzecim miejscu podium stanął Krzysztof Mówka z Warszawy.

Najmłodszą zawodniczką okazała się Joanna Kulawiak. Medal dla najlepszego debiutanta trafił do Tomasza Polańskiego. W konkursie wiedzy o Alfredzie Butts'ie wzięło udział 37 zawodników. Ośmiu wytypowało prawidłowe odpowiedzi. Nagrodę wylosował Rafał Wesołowski.

Po raz pierwszy w tym roku, w ramach III Festiwalu Rozrywek Umysłowych, Fundacja Umysł przyznała tytuł "Przyjaciela Rozumu 2015" Panu Sławomirowi Dudzie, Prezesowi Grupy DSF, za wieloletnie i nieocenione wsparcie, tak potrzebne w początkowej fazie działalności. Ponadto, uhonorowano Najaktywniejszego Wolontariusza, którym został Maksymilian Piątek.

Fundacja Umysł dziękuje za wsparcie przy organizacji turnieju Dyrekcji Zespołu Szkół nr 2 im. Wandy Rutkiewicz, a w szczególności Pani Dyrektor Annie Jaczewskiej oraz Pani Dyrektor Wioletcie Dembnej oraz darczyńcom: Grupie DSF i firmie TM Toys. Za ogrom pracy włożoną w przygotowanie i przeprowadzenie turnieju dziękujemy Ewie Stypułkowskiej i Markowi Śledzińskiemu, a także uczniom ZS nr 2.

— z: Rafał Wesołowski i Dominik Urbacki

W 2019 roku w ramach konkursu grantowego "Na dobry początek!" Fundacji BGK poprowadziła zajęcia "Mali cyrkowcy" w Miejskim Przedszkolu nr 7 w Zgierzu. https://www.youtube.com/watch?v=3vjT57_g4j8&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1mv_V12CxJbsqEOv7ej1XefHO63zR_fZ9WEDr3872pJvmuVe7YnbzcuaI

W 2018 r. Fundacja zrealizowała następujące projekty:

·         dwudniowy turniej scrabblowy IV Mistrzostwa Kołobrzegu w którym wzięło udział 50 zawodników – działalność odpłatna,

·         dwudniowy turniej scrabblowy w Ciechanowcu „V Mistrzostwa Ciechanowca w scrabble” z udziałem  38 zawodników – działalność odpłatna

·         Dwunastogodzinny  turniej scrabblowy w Łodzi „Łódzka nocka” w którym wzięło udział 49 zawodników – działalność odpłatna.

·         Dwudniowy turniej scrabblowy w Łodzi „XXIV Mistrzostwa Łodzi” z udziałem 37 zawodników – działalność odpłatna.

·         W 2018 r. w ramach działalności nieodpłatnej Fundacja prowadziła klub scrabblowy START  Kołobrzegu (ponad 40 spotkań)